Sokan vagyunk, akik nem értjük, amikor a gender témával kapcsolatban röpködnek az idegen szavak és azt sem tudjuk, hogy mely szavak vannak egy tengely különböző végein és mi az amit nem lehet összehasonlítani, mert más dimenzióban vannak. Ezért ebben a cikkben összegyűjtöttem az összes általam ismert gender témával kapcsolatos kifejezést angolul és magyarul is, ha van megfelelője.

Öt tengely van, ami mentén ezek a szavak értelmezhetőek:

  1. Biológiai nem
  2. Nemi identitás
  3. Nemi kifejeződés
  4. Szexuális irányultság
  5. Romantikus irányultság

Queer

A queer angol nyelvű szó, aminek a jelentése furcsa, különös. A kifejezést nemzetközileg néha a homoszexuális szó szinonimájaként használják, máskor gyűjtőfogalomként mindenkire, aki a kétváltozós genderen, heteroszexualitáson, a ciszneműségen vagy monogámián kívül határozza meg magát, beleértve azokat is, akik nem tudják pontos kategóriába sorolni magukat.

Sex – biológiai nem

A születéskor megállapított nem a nemi szervek jelenléte alapján

Férfi
Male (AMAB)

Intersex
Intersex


Female (AFAB)

A(FM)AB => Assigned Female/Male At Birth

Intersex

Sok betegségből eredhet, az orvos nem tudja egyértelműen megállapítani
Pl. mindkét nemi szerv jelen van
Kromoszómák pl XXY – genetikai rendellenesség

Gender identity – nemi identitás

A nemi identitás az a nem, amit valaki magáénak vall, függetlenül attól, hogy mások milyen neműnek látják, vagy születéskor hova sorolták.

Ha például valaki férfinak néz ki, de nőként gondol magára, akkor a nemi identitása nő.

Férfi
Man

Nem bináris
Non-binary
genderqueer
genderfluid


Woman

Genderfluid

A genderfluid olyan ember, akinek a megélt neme az idő folyamán változik a nő és a férfi (vagy más nemek, például intergender vagy agender) között.

A váltás akár naponta, havonta vagy néhány évente is történhet, de egy genderfluid személy akár egyszerre több nemre jellemző tulajdonságot is mutathat.

A férfi és női nem között váltó embereket néha bigendernek is nevezik, de gyakran az alapján különítik el e két fogalmat, hogy a genderfluid személyek nem élesen, hanem fokozatos átmenet során váltanak a nemek között.

Bigender

A bigender olyan személy, aki egyszerre mindkét genderrel azonosul, azaz férfi és női személyiség is vagy hajlamos e két elfogadott szerep között mozogni.

Agender – nemtelen, nem nélküli

Nincs rajta a skálán. Az agender (vagy non-gender) jelentése nemtelen, nem nélküli.

Az agender ember nem érzi magában, hogy lenne nemi identitása.

Azokra használják, akik egyik nemhez tartozónak sem érzik magukat, azaz se nem nők, se nem férfiak, ehelyett úgy gondolják, hogy nincs nemük, vagy hogy semleges neműek.

Genderqueer

Umbrella term – Minden, ami kívül van a nemi identitás dichotómián

Gender expression / representation – nemi kifejezés

A nemi kifejezés minősége

Öltözködés, viselkedési, gondolkodási minták.

Férfias
Masculin

Androgün
Androgynous

Nőies
Feminine

Androgün

Az androgün szó eredeti jelentése kétnemű ember. Napjainkban az olyan nőkre vagy férfiakra használják, akik külsejükben vagy esetleg viselkedésükben is részben a másik nemre hasonlítanak.

A nemi kifejezés erőssége

Alulreprezentált
Under represented

Normatív Normative

Túlreprezentált Over represented

Alulreprezentált

Eltünteti a nemi kifejeződését.
Pl. szoknyát hord, de észrevehetetlen, mint nő

Túlreprezentált

Klisé szerűen, akár groteszken megjelenített nemi jegyek.

Sexual orientation – szexuális irányultság

Irányultsága

Heteroszexuális

Heterosexual

Heteroflexibilis
Bi-kíváncsi
Heteroflexible
Bi-courious

Biszexuális pánszexuális Bisexual Pansexual

Homoflexibilis Homo-flexible

Homoszexuális Homosexual

Heteroflexibils

A heteroflexibilis szexuális orientáció az, amikor egy alapvetően heteroszexuális ember alkalomszerűen homoszexuális kapcsolatot is létesít vagy olykor-olykor homoerotikus fantáziái is vannak.

Ez abban különbözik a biszexuális orientációtól, hogy a heteroflexibilis személy nem keresi kifejezetten a homoszexuális kapcsolat lehetőségét, csupán alkalmi jelleggel vesz részt ilyen együttlétben vagy csak esetenként vannak ilyen irányú fantáziái. Az ilyen személyek jellemzően nem biszexuálisként, hanem heteroszexuálisként tekintenek magukra, hiszen alapvetően az ellenkező neműek iránt vonzódnak, és a homoszexuális élmények kivételek maradnak az életükben.

Bi-kiváncsi

A bi-kiváncsi ehhez képest már keresi a lehetőségét valamilyen mértékű homoszexuális élménynek.

Biszexuális

Saját és ellenkező neműek iránt is szexuálisan vonzódó.  

Homoflexibilis

Egy alapvetően homoszexuális ember, aki alkalmanként heteroszexuális kapcsolatot is  létesít.

Pánszexuális

A pánszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája, amelyben egy személy szexuális és érzelmi vonzódása bármilyen nemű emberek felé irányulhat. A pánszexualitás nem összekeverendő a biszexualitással.

A pánszexuális emberek sokszor genderblindként azonosítják magukat (vagyis figyelmen kívül hagyják az ember nemét, úgymond „vakok” ezzel kapcsolatban), ezért úgy gondolják, valakinek a biológiai és társadalmi neme nem mond semmit arról, hogy fognak-e az illetőhöz vonzódni. Mivel a pánszexuális emberek gyakran nyitottak az azokkal az emberekkel való kapcsolatra, akiket nem lehet szigorúan véve férfiként vagy nőként azonosítani, és a pánszexualitás ezáltal elveti a nemek bináris felosztását, a pánszexualitás gyakran kifejezőbb fogalom, mint a biszexualitás.

A biszexuális embereknek általában van egy preferált orinetációja és leng a másik irányba is, a pánszexuális embert nem érdekli, hogy a másik milyen nemű.

A nemi kifejezés erőssége

Aszexuális Asexual

Szürkeszexuális Greysexual

Alloszexuális Allosexual

Aszexuális

Az aszexualitás a szexuális irányultság egyik fajtája; olyan személyeket jelöl, akik ritkán vagy egyáltalán nem éreznek szexuális vonzódást mások iránt. Az aszexualitás nem azonos a cölibátussal, az önmegtartóztató életmóddal, a szemérmes viselkedéssel vagy az impotenciával (nemzőképtelenség, merevedési zavar).

Szexellenes

Aki idegenkedik vagy teljesen érdektelen a szex gondolatától.

Szexsemleges

Valaki, aki nem idegenkedik a szextől, de nem is keresi aktívan. Ezek az emberek akkor is szexelhetnek, ha például párkapcsolatban élnek, és a partnerüknek akarnak örömet szerezni.

Szexpozitív

Aki aszexuálisnak vallja magát, ami azt jelenti, hogy nem érez szexuális vonzalmat mások iránt, de ettől függetlenül élvezetből szexel.

Szürkeszexuális

Sokan a szürkeszexualitást úgy tekintik, mint a „félút” az asexualitás és az allosexualitás között.

A grayszexuális emberek szexuális vonzódást tapasztalnak néha, de nem gyakran, vagy nem nagyon intenzíven.

Alloszexuális

Allosexuális emberek azok, akik bármilyen szexuális vonzódást tapasztalnak.

Az Allosexuális emberek melegnek, leszbikusnak, biszexuálisnak, pánszexuálisnak vagy más szexuális irányultságnak is minősülhetnek.

Ennek oka az, hogy az „allosexual” nem leírja a nemet, amely vonzza, hanem azt a tényt, hogy egyáltalán szexuálisan vonzódik valakihez.

Sapiosexual

A sapiosexual kifejezés az intellektuális, mentális képességekhez való szexuális vonzódást jelenti, szemben a fizikai vonzalommal. Néha egyszerűen azokra a személyekre használják, akik az okos emberekhez vonzódnak szexuálisan.

Romantic orientation – romantikus irányultság

Ez azt takarja, hogy milyen nemű emberrel esik szerelembe valaki, és alakít ki romantikus kötődést.

A skálái ugyanolyanok, mint a szexuális irányultságnál, csak a romantikus megfelelője. Ugyanúgy tartozik hozzá irányultság:

  • Heteroromantikus
  • Biromantikus – Pánromantikus
  • Homoromantikus

Erősség:

  • Aromantikus
  • Szürkeromantikus
  • Alloromantikus

Demisexual

A demisexual (vagy magyarul demiszexuális) azt jelenti, hogy valaki csak erős érzelmi kötődés esetén érez szexuális vágyat.

Egy demiszexuális fiú például nem szeretne már az első pár randi után lefeküdni valakivel, csak akkor érez erre késztetést, ha nagyon megszerette a másikat vagy szerelmes lesz bele. Előfordul például, hogy hosszas barátság után alakul ki benne a szexuális vonzalom.

A nemi identitás és a biológiai nem mennyire egyezik

Cisznemű
Cis

Transznemű Trans

Cisznemű

Cisznemű vagy röviden cisz az a személy, akinek a megélt neme és a születéskor bejegyzett biológiai neme megegyezik.
Cisz az, aki férfinak érzi magát, és születéskor férfiként is sorolták be, illetve aki nőnek érzi magát, és nőként sorolták be.

Transznemű

Transznemű, vagy röviden transz az a személy, akinek a megélt neme különbözik a születéskor meghatározott biológiai vagy társadalmi nemétől.
Transz például az, aki nőnek érzi magát, de születéskor férfiként sorolták be, de transz az is, aki a hagyományos nő és férfi kategóriákon kívül helyezi el magát.

Gender Dysphoria

A nemi diszfória egy olyan kifejezés, amely a biológiai nemük és a nemi identitásuk közötti eltérés miatt érzett kényelmetlenséget írja le. Ez a nyugtalanság vagy elégedetlenség érzése olyan intenzív lehet, hogy depresszióhoz és szorongáshoz vezethet, és káros hatással lehet a mindennapi életre.

Gender euphoria

A nemi eufória az az élmény, amikor jól érzed magad magaddal, a testeddel és a nemeddel kapcsolatban. Azért alkották meg, hogy kifejezze a nemi énünkkel kapcsolatos pozitív és izgalmas érzést, amely fogalomról néha nem beszélünk annyit, mint a negatív tapasztalatainkról.

Transitioning

A nemi identitásnak megfelelő nemi kifejezés kialakulásának és elfogadásának folyamata. Az átmenet magában foglalhatja a következőket: a család, a barátok és/vagy a munkatársak előtt való coming out; a név és/vagy a nem megváltoztatása a jogi dokumentumokban; hormonterápia; és esetleg (bár nem mindig) valamilyen műtét.